Omgaan met teleurstellingen kind

Wil je omgaan met teleurstellingen kind? Teleurstellingen ontstaan als niet wordt voldaan aan jouw behoeften en verwachtingen. Je bent als persoon jezelf continu aan het vergelijken met een ander. Dat kan positief of negatief uitpakken. Een ander kan je bijvoorbeeld inspireren om aan iets moois te beginnen. Een vergelijking kan echter ook een verwachting creëren die te hoog is gegrepen.  Verwachtingen zijn vaak gebaseerd op vergelijkingen. Het is een gegeven, maar wel een gegeven dat tot grote teleurstellingen kan leiden.

Iedereen weet dat als je de lat te hoog legt het resultaat kan tegenvallen. De lat leg je hoog, omdat je hetzelfde of een hoger niveau wil bereiken dan je voorbeeld. De lat te hoog leggen is een grote valkuil, dat is eenieder bekend. We worden continu door de media en bij andere gelegenheden geconfronteerd met perfecte mensen.

Perfecte mensen interesseren je ook. Perfect in muziek, perfect in schoonheid, perfect in wijsheid. Perfectie loont blijkbaar, want perfecte mensen krijgen veel meer aandacht en privileges. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan om hier niet door te worden beïnvloed.

Omgaan met teleurstellingen kind

De lat te hoog leggen kan ook een resultaat zijn van onbegrepen en onverwerkte teleurstellingen. Je hebt dan de behoefte om een of meerdere teleurstellingen te compenseren of ongedaan te maken met positieve resultaten, met successen. Bijvoorbeeld de continue behoefte om te scoren door een minderwaarheidsgevoel. De niet aflatende behoefte aan erkenning. Allemaal het gevolg van een negatief zelfbeeld. Dit zal later in het boek duidelijk worden.

Een tweede reden om de lat te hoog te leggen, is het voorkomen van nieuwe teleurstellingen. Alles stel je in het werk om teleurstellingen te voorkomen, om ze voor te zijn. Je zou de eerste zijn die hierin zou slagen. Je hebt dan een voortdurende focus op gevaar en je bent niet meer in staat om positief over de toekomst te denken. De lat te hoog leggen is een garantie op nieuwe teleurstellingen.

Naast verwachtingen kennen we het begrip hoop. In geval van hoop besef je dat er een kans is dat een verwachting niet uitkomt. Je bent als het ware beter voorbereid op een teleurstelling.

Behoeften en verwachtingen staan los van leeftijd. Een vergelijking, die leidt tot een verwachting, hoeft immers niet gebaseerd te zijn op een volwassen gedachte. Een vrolijk kind met lieve ouders kan voor een ander kind weer een verwachting creëren, zonder dat hier een rationele beoordeling aan ten grondslag ligt. Een kind met veel vriendjes en veel aandacht kan voor een ander kind weer een verwachting creëren.

Wil je meer weten over teleurstellingen en angst?

Wanneer je meer wilt weten over teleurstellingen en angst, raad ik je aan om mijn gratis e-book eens te lezen. Hieronder leg ik je uit wat de relatie tussen teleurstellingen en angst is, en geef ik hét antwoord op angst. Via onderstaande link kun je mijn e-book helemaal gratis downloaden!

Lees ook