Angst voor teleurstelling?

Angst voor teleurstelling is een veelvoorkomende angst. Hierdoor lijkt het erop dat er verschillende soorten angst zijn. Echter is er in mijn optiek maar één emotie angst. De sterkte van de emotie angst is hierin het enige verschil. Niet de soort. De angst voor kleine ruimtes voelt precies hetzelfde als de angst voor slangen en spinnen. Tenzij ze niet even sterk zijn.

Één emotie angst

In de literatuur worden vele angsten gecategoriseerd. Bijvoorbeeld faalangst, claustrofobie, smetvrees, etc., etc. De hoeveelheid ‘angsten’, alle met ingewikkelde Latijnse namen, doen ons overtuigen dat angst begrijpen alleen is voorbehouden aan wetenschappers. In mijn optiek zijn dat echter geen angsten, maar categorieën van gevaren. Dat zal straks wel duidelijk worden. Voor hetzelfde gevaar is de ene persoon totaal niet bang en de ander wel. Waar je vroeger bang voor was, hoeft dat nu niet meer te zijn en andersom. Het is allemaal het gevolg van een ongelukkige verwerking van teleurstellingen. Lees anders mijn blog over teleurstellingen nog eens door.

Wil je meer weten over de angst voor teleurstellingen?

In mijn blog en boek over angst en teleurstellingen heb ik toegelicht dat de interpretatie van waarnemingen je gevoelens en emoties kaderen. Ik kwam tot de ontdekking dat de interpretaties van waarnemingen altijd tweeledig zijn. Dat was mijn eureka moment, dé toegang tot het overwinnen van mijn overmatige angsten. Je beoordeelt namelijk een waarneming altijd op zowel een mogelijk gevaar als op de risico’s voor pijn. Waarschijnlijk heeft de veiligheidskunde mij deze openbaring gebracht. Daar wordt namelijk wel een onderscheid gemaakt tussen gevaar en risico.

Wanneer je meer wilt weten over teleurstellingen en angst, raad ik je aan om mijn gratis e-book eens te lezen. Hieronder leg ik je uit wat de relatie tussen teleurstellingen en angst is, en geef ik hét antwoord op angst. Via onderstaande link kun je mijn e-book helemaal gratis downloaden!

Lees ook

angst voor teleurstellingen
Heb jij last van angst voor teleurstellingen?