Angst wegnemen? Zo doe je dat!

Angst wegnemen is iets dat veel mensen maar al te graag zouden willen doen. Toch is angst helemaal niet raar, want het is een emotie die iedereen ondervindt. Wanneer angst echter te sterk wordt, kan het problemen opleveren. En dan zou je graag willen dat je angst weggaat.

Erkennen van angst

Angsten begrijpen begint met het erkennen en herkennen van angst. Van een hele sterke emotie tot en met een zwak gevoel. Soms zelfs zo zwak dat je er niet bewust van bent, maar wel degelijk aanwezig. Gevoelens zijn nooit weg te denken. Gevoelens horen bij de biologie van de mensen. Gelukkig zijn gevoelens meestal in balans en onder controle. In het geval van overmatige angsten kan je leven een hel worden.

Angst wegnemen

Die erkenning maakt je leven wellicht dragelijker, maar het verlost je niet van je angsten. Feitelijk wil je alleen maar dat een ander jou accepteert, omdat jij dat zelf niet doet. Mijns inziens zou je je energie beter kunnen besteden aan het overwinnen van je overmatige angsten. De angst voor de angst kan tot gevaarlijke proporties leiden. Je fantasieën over gevaren worden een realiteit. Je leeft in een heel gevaarlijke wereld, die er continu op uit is om jouw leven te verzieken en zelfs te vernietigingen.

Wil je meer weten over angst?

In mijn blog en boek over teleurstellingen heb ik toegelicht dat de interpretatie van waarnemingen je gevoelens en emoties kaderen. Ik kwam tot de ontdekking dat de interpretaties van waarnemingen altijd tweeledig zijn. Dat was mijn eureka moment, dé toegang tot het overwinnen van mijn overmatige angsten. Je beoordeelt namelijk een waarneming altijd op zowel een mogelijk gevaar als op de risico’s voor pijn. Waarschijnlijk heeft de veiligheidskunde mij deze openbaring gebracht. Daar wordt namelijk wel een onderscheid gemaakt tussen gevaar en risico. Om diverse redenen is het lastig deze twee begrippen te onderscheiden.

Lees ook

altijd angst
Angsten wegnemen is bijzonder lastig.